KEMPEN TERKINI

Wakaf Biasiswa Pengajian
Wakaf Biasiswa Pengajian

Wakaf Biasiswa Pengajian ialah projek yang diwujudkan untuk mengumpul dana bagi membiayai segala keperluan untuk pengajian pelajar

Wakaf Penapis Air
Wakaf Penapis Air

Wakaf Penapis Air ialah satu projek untuk menyumbang penapis air dalam kawasan UniSZA untuk kegunaan pelajar, staf dan orang ramai

Wakaf Dobi Pelajar
Wakaf Dobi Pelajar

Wakaf Dobi ialah projek untuk menyediakan kemudahan dobi di sekitar asrama pelajar

Infak Komputer Riba
Infak Komputer Riba

Infak Komputer Riba merupakan projek untuk mengumpulkan sumbangan infak bagi membiayai pembelian komputer riba kepada pelajar yang terpilih

Infak Makanan Mahasiswa
Infak Makanan Mahasiswa

Infak Makanan Mahasiswa merupakan projek untuk menyumbang makanan kepada pelajar yang terpilih

Infak Tunai Sara Hidup Pelajar
Infak Tunai Sara Hidup Pelajar

Infak Tunai Sara Hidup Pelajar ialah projek untuk mengumpul sumbangan infak bagi membiayai sara hidup pelajar yang terpilih

Endowmen
Endowmen

Endowmen merupakan kutipan sumbangan daripada non-muslim bagi membiayai projek-projek yang dijalankan di dalam UniSZA

KATA-KATA HIKMAH

 • إِنَّمَا الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الْأُوْلَى
  “Sesungguhnya (kesempurnaan pahala) sabar itu ketika mula ditimpanya.” (Muttafaq ‘alaih)

  Sabar yang menjadikan seseorang mendapat ganjaran pahala adalah sabar ketika di awal musibah dan inilah yang dinamakan sabar sebenarnya. Adapun jika seseorang itu sedang menghadapi musibah, tetapi menzahirkan rasa tidak senang terhadap musibah tersebut (sama ada melalui perkataan atau perbuatan), namun setelah itu dia berupaya menahan diri dan bersabar dengan musibah tersebut, maka ini bukanlah sabar yang sebenarnya.

 • Punca Memperoleh Rezeki Di Dunia dan Akhirat 
  ”Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian” (Fatir 29)

  Melalui amalan tilawah, solat dan sedekah, rezeki bawah sejadah muncul tanpa disangka-sangka baik di dunia mahupun di akhirat.

 • Hitung dan bandingkanlah antara nikmat nikmat yang anda perolehi dengan nikmat nikmat yang anda tidak perolehi , bandingkanlah juga hari hari yang anda sihat dengan hari hari yang anda tidak sihat. Anda dapati bahawa anda sebenarnya orang yang mendapat keuntungan.

  (Dr 'Aidh Al-Qarni).

 • Sebaik baik manusia adalah yang mengajar kebaikan dan sejahat jahat manusia adalah yang mengajar kejahatan . Orang yang pertama tadi kebaikannya terus mengalir hingga selepas kematiannya , dan orang kedua tadi pula kejahatannya terus mengalir hingga selepas kematiannya, tiada siapa yang dapat menghalangnya.

  (Syeikh Abdul Aziz Al-Toranfi)

 • Sekiranya kamu ingin hidup bahagia untuk tempoh yang sekejap maka amalkanlah sikap berdendam itu , tetapi sekiranya kamu inginkan kebahagiaan yang berkekalan maka amalkanlah sifat suka memaafkan orang lain semua sekali.